22 mar 2017

Połów krewetek konno w Oostduinkerke i kultura piwa w Belgii

Połów krewetek konno w Oostduinkerke
W Oostduinkerke (Flandria Zachodnia) w połowach krewetek aktywnie uczestniczy dwanaście rodzin. Każda z nich wyspecjalizowana jest również w określonych czynnościach, takich jak wyrób sieci czy hodowla pociągowych koni brabanckich. Połowy odbywają się dwa razy w tygodniu, z wyjątkiem pory zimowej. Konie, zanurzone w wodzie po piersi, idą wzdłuż brzegu, ciągnąc za sobą sieci przypominające sito. Dzięki systemowi dwóch deszczułek sieci pozostają stale otwarte, a łańcuch orzący piach wywołuje wibracje, wskutek których krewetki do nich wpadają. Rybacy przesypują złowione krewetki do koszy umocowanych przy bokach koni. Po zakończeniu połowu, krewetki przyrządza się i degustuje. Tradycja ta daje społeczności silne poczucie tożsamości i odgrywa ważną rolę w wydarzeniach społecznych i kulturalnych, zwłaszcza w czasie święta krewetki, które obchodzone jest przez dwa dni, a przygotowywane przez długie miesiące. Wykonuje się wtedy wozy, szyje kostiumy i organizuje spektakle uliczne; setki dzieci uczestniczą w konkursach, a tzw. pochód krewetki przyciąga ponad dziesięć tysięcy widzów. Najbardziej doświadczeni rybacy uczą techniki połowu początkujących, przekazując swoją wiedzą na temat sieci, przypływów i prądów morskich następnemu pokoleniu.

                                                      fuente: Magazine



                                                  fuente: Viajar y Paladar

Kultura piwa
Spożywanie piwa stanowi żywe dziedzictwo w rozmaitych społecznościach na terenie całej Belgii. Pełni ważną rolę w życiu codziennym oraz podczas specjalnych okazji. Produkuje się ponad 1500 rodzajów piwa, przy użyciu zróżnicowanych metod (technik) fermentacji. Piwo jest również używane w przygotowywaniu jedzenia, na przykład niektórych rodzajów sera. Niektóre regiony w Belgii są znane z właściwych sobie rodzajów piwa.  Piwo jest produkowane również w klasztorach trapistów, z czego zyski przekazywane są na cele charytatywne. Niektóre organizacje browarnicze zostały ponadto uwzględnione ze względu na ich starania na rzecz propagowania w społeczeństwie odpowiedzialnego spożycia piwa. 

                                                        fuente: Los Viajeros


                                                          fuente: www.mondore.es


                                                 fuente: Tipos de Cerveza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz