13 sie 2018

Dolma – przygotowywanie i dzielenie się tradycją. Azerbejdżan, Iran

Potrawa z mięsa i ryżu, istnieją również tradycyjne wersje z samym ryżem, wtedy zawierają również dodatki jak np. posiekaną cebulę, czosnek, orzeszki piniowe albo rodzynki, oraz inne przyprawy niż wersja mięsna. Rodzaj gołąbków, podobnie jak w Polsce podawanych na ciepło i z sosem, jednak mięso w tamtejszych gołąbkach jest pochodzenia jagnięcego, a całość zawinięta w liście winogron, co sprawia, że gołąbki te są mniejsze. Wersja bez mięsa jest często i chętnie podawana na zimno jako przekąska, wtedy z sosem oliwkowo-cytrynowym, na greckich bufetach zwanych meze. Jest również sprzedawana jako wersja puszkowa w sklepach delikatesowych na całym świecie Nazwa dolmades jest nazwą grecką, są znane także w innych krajach bałkańskich pod innymi nazwami, a pochodzą z Turcji, gdzie jadano je już przed wiekami.  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz