11 wrz 2024

Kultura ”hawkerska” Singapur 2020

Hawkersi – właściciele stoisk gastronomicznych – przygotowują różnorodne potrawy dla osób, które przybywają tu na posiłki w różnych porach dnia i przy okazji odbywają spotkania, nawiązują kontakty i uczestniczą w wymianie towarzyskiej. Centra gastronomiczne pełnią funkcję „wspólnych jadalni”, w których ludzie z różnych środowisk gromadzą się i dzielą doświadczeniami, nie tylko kulinarnymi, podczas śniadania, lunchu i kolacji. Są to jednocześnie miejsca rozrywki, w których grywa się w szachy, przygląda artystom malującym obrazy czy słucha improwizowanych koncertów. Wywodzące się z kultury ulicznego jedzenia (podstawowe znaczenie słowa hawker to uliczny sprzedawca, ew. domokrążca), centra gastronomiczne stały się symbolem Singapuru jako wielokulturowego miasta-państwa, zamieszkałego przez Chińczyków, Malajów, Hindusów i ludzi wielu innych kultur. Hawkersi czerpią inspirację z tej mieszanki kulturowej, dostosowując potrawy do lokalnych gustów i potrzeb. Obecnie centra gastronomiczne służą potrzebom różnych społeczności w dzielnicach mieszkalnych, biznesowych i rekreacyjnych. Najstarsi właściciele restauracji zaczęli prowadzić działalność w latach 60. XX wieku. Wielu z nich specjalizuje się w konkretnym daniu, dopracowywanym przez lata, a swoje receptury, wiedzę i umiejętności przekazują młodszym członkom rodziny lub praktykantom, których sami uczą zawodu. 

fuente:https://www.viajarsingapur.com/





 fuente: https://www.lifestyleasia.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz