Madżlis, dosłownie „miejsca do zasiadania”, to miejsca, w których
gromadzą się członkowie wspólnoty, by omówić aktualne wydarzenia i
lokalne problemy, wymieniać się wiadomościami, przyjmować gości czy się
bawić. Każda lokalna wspólnota ma takie miejsce spotkań, w którym
dyskutuje się i rozwiązuje problemy, składa kondolencje czy organizuje
wesela. Na ogół jest to duża przestrzeń wyłożona kobiercami i poduszkami
opartymi o ściany. Znajduje się tam zazwyczaj kuchenka czy palenisko,
by można było przyrządzić kawę czy inne gorące napoje. Może tam przyjść
każdy: członkowie rodzin czy plemienia, mieszkańcy tej samej dzielnicy
czy innych dzielnic. Za prawdziwych depozytariuszy uważane są osoby
starsze, zwłaszcza te, które wyróżniają się szeroką wiedzą o świecie,
znajomością genealogii i historii plemienia. Ważną rolę odgrywają
sędziowie i przywódcy religijni, gdyż do nich należy rozstrzyganie
sporów, objaśnianie prawa i sprawowanie funkcji o charakterze
politycznym, społecznym i religijnym. Kobiety mają własne miejsca
spotkań. Niektóre z nich, zwłaszcza kobiety o wysokim statusie
społecznym, uczęszczają również do miejsc spotkań kręgów intelektualnych
i literackich. Madżlis odgrywają ważną rolę w przekazywaniu
dziedzictwa ustnego, takiego jak baśnie, popularne piosenki i poezja
nabatejska. Dzięki temu, że do miejsc tych przychodzą wszyscy
niezależnie od wieku, wiedza jest przekazywana nieformalnie. Dzieci
towarzyszące dorosłym poznają zwyczaje i zasady etyczne obowiązujące we
wspólnocie. Uczą się argumentować, słuchać innych i szanować ich opinie.
fuente: Unesco
Zwyczaje związane z przyrządzaniem kawy po arabsku jako symbolu gościnności
Podawanie kawy jest ważnym zwyczajem przy przyjmowaniu gości i stanowi
symbol arabskiej gościnności. Kawę zazwyczaj przyrządza się w obecności
gości. Starannie dobrane ziarna lekko praży się na żeliwnej płaskiej
patelni na ogniu podsycanym węglem drzewnym. Uprażone ziarna
rozdrobnione tłuczkiem w mosiężnym moździerzu zalewa się wrzątkiem w
mosiężnym naczyniu. Tak zaparzoną kawę przelewa się do mniejszego
imbryka, z którego rozlewa się ją do małych filiżanek. Filiżanki
napełniane są tylko do jednej czwartej objętości. Podawanie kawy
rozpoczyna się od gościa najwyższego rangą lub najstarszego. Filiżanki
mogą być ponownie napełniane, zawsze tylko do jednej czwartej objętości.
Zwyczaj każe, by gość wypił co najmniej jedną filiżankę kawy, ale nigdy
więcej niż trzy. We wszystkich warstwach społecznych kawę przyrządzają
zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Za głównych depozytariuszy tradycji
uważani są szejkowie, wodzowie plemienni, starszyzna plemion beduińskich
i właściciele sklepików z kawą. Znajomości zwyczajów związanych z
przyrządzaniem i podawaniem kawy nabywa się w rodzinie. Młodzi często
towarzyszą starszym przy zakupach na targu, by nauczyć się wybierać
najlepsze ziarna.
fuente: Viajar y Paladar
fuente: Viajar y Paladar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz