Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej rozumie się umiejętności, wiedzę,
praktyki i tradycje, a więc wszystko, co mieści się w przestrzeni
pomiędzy krajobrazem a stołem: uprawa roślin, zbiór plonów, rybołówstwo,
przechowywanie i przetwarzanie żywności, przygotowywanie, a przede
wszystkim spożywanie posiłków. Dieta śródziemnomorska jest sposobem
odżywiania się, który nie zmienił się w czasie i przestrzeni. Jej
podstawowe składniki to oliwa z oliwek, zboża, owoce świeże lub suszone,
ryby, nabiał i mięso w ograniczonych ilościach oraz wiele ziół i
przypraw, a wszystko popijane winem lub naparami ziołowymi, zależnie od
tradycji związanej z religią. Ale dieta (z greckiego diaita, czyli
sposób życia) znaczy o wiele więcej niż tylko jedzenie. Sprzyja
kontaktom społecznym, ponieważ wspólne posiłki stanowią podstawę
obyczajowości i obrzędów świątecznych. Dzięki niej powstał ogromny zbiór
wiedzy, pieśni, przysłów, opowiadań i legend. Opiera się na
poszanowaniu ziemi i różnorodności biologicznej. Zapewnia zachowanie i
rozwój tradycyjnej działalności i rzemiosła związanego z rybołówstwem i
rolnictwem.
fuente: Mejor con Salud
fuente: Dietas
fuente: MásQueSalud
fuente: Qué.es
fuente: Dietas
fuente: Menos calorías Chitosán
fuente: Infosalus
Dieta śródziemnomorska jest od wielu lat uznawana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Na pewno warto ją rozważyć, choć co do pochodzenia tłuszczu, to obecne badania pokazują, że tłuszcze nasycone wcale nie są tak niezdrowe jak dotychczas sądzono.
OdpowiedzUsuńJa osobiście łączę dietę śródziemnomorską z dietą ketogeniczną. W skrócie dodaję więcej tłuszczu i redukuję węglowodany. Jak ktoś jest zainteresowany, to polecam artykuł: https://zgruntufit.pl/dieta-ketogeniczna-srodziemnomorska/