12 kwi 2017

Świąteczna potrawa „Keşkek”. Turcja

Przyrządzaniu potrawy „keşkek” w Turcji towarzyszą tradycyjne obrzędy, w których uczestniczą wspólnie mężczyźni i kobiety z sąsiedztwa. W przeddzień uroczystości, na której podawany jest „keşkek”, ziarna zbóż (pszenicy lub jęczmienia) są płukane a czynności tej towarzyszą modły. Opłukane ziarna przenoszone są do wielkiego kamiennego moździerza przy akompaniamencie bębna dawul i surm. W moździerzu opłukane ziarna są rozdrabnianie i ucierane w stałym rytmie przy użyciu tłuczków. Samo gotowanie odbywa się zwykle na zewnątrz domu. Do wielkiego miedzianego kotła wrzucane są: rozdrobnione zboże, mięso, cebula, przyprawy, woda i oliwa. Gotowanie zajmuje całą noc. Następnego dnia w południe wzywani są najsilniejsi młodzieńcy, aby ubić potrawę drewnianymi ubijakami.
„Keşkek” przegotowywany jest tradycyjnie z okazji ślubu, obrzezania i świąt religijnych, np. podczas ramadanu.

                                                              fuente: Unesco



                                                              fuente: Unesco




                                                                fuente: www.hurrem.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz