Przyrządzaniu potrawy „keşkek” w Turcji towarzyszą tradycyjne
obrzędy, w których uczestniczą wspólnie mężczyźni i kobiety z sąsiedztwa. W przeddzień uroczystości, na której podawany jest „keşkek”, ziarna zbóż (pszenicy lub jęczmienia) są płukane a czynności tej towarzyszą modły. Opłukane ziarna przenoszone są do wielkiego kamiennego moździerza przy akompaniamencie bębna dawul i surm.
W moździerzu opłukane ziarna są rozdrabnianie i ucierane w stałym
rytmie przy użyciu tłuczków. Samo gotowanie odbywa się zwykle na
zewnątrz domu. Do wielkiego miedzianego kotła wrzucane są: rozdrobnione
zboże, mięso, cebula, przyprawy, woda i oliwa. Gotowanie zajmuje całą noc. Następnego dnia w południe wzywani są najsilniejsi młodzieńcy, aby ubić potrawę drewnianymi ubijakami.
„Keşkek” przegotowywany jest tradycyjnie z okazji ślubu, obrzezania i świąt religijnych, np. podczas ramadanu.
„Keşkek” przegotowywany jest tradycyjnie z okazji ślubu, obrzezania i świąt religijnych, np. podczas ramadanu.
fuente: Unesco
fuente: Unesco
fuente: www.hurrem.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz