Święto jest obchodzone w
ciągu 2–3 dni na przełomie marca i kwietnia. Obchody gromadzą
przedstawicieli ośmiu społeczności Aawambo z północy Namibii. W czasie
święta spożywany jest napój z owoców maruli zwany omagongo. Do
mężczyzn należy wyrób małych drewnianych czarek i bukłaków oraz
szpikulców z rogu do nakłuwania owoców, a do kobiet wyplatanie koszyków i
wyrób glinianych naczyń. Po zebraniu dojrzałych owoców i wyciśnięciu
soku, kobiety nastawiają sok w glinianych naczyniach, w których
fermentuje on od dwóch do siedmiu dni. Dzieci pomagają przy wykonywaniu
tych czynności. W czasie zajęć kobiety prowadzą rozmowy o sprawach,
które ich dotyczą, na przykład o problemach rodzinnych, śpiewają
tradycyjne pieśni, recytują poezję, wymieniają się doświadczeniami
związanymi z wyplataniem koszyków czy wyrobem glinianych naczyń. Święto
gromadzi starszych i młodszych członków wspólnot, sprzyjając dzieleniu
się wiedzą i umiejętnościami, przekazywanymi nieformalnie za pomocą
obserwacji, aktywnego uczestnictwa i współzawodnictwa. Kiedy napój jest
gotowy, podaje się go uczestnikom święta i gościom wraz z tradycyjnymi
daniami.
fuente: Unesco
fuente: Unesco
fuente: Coastweek - The most from the coast
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz