W czasach przedhiszpańskich w Meksyku nie hodowano popularnych wówczas w
Europie zwierząt, nie używano także narzędzi metalowych oraz koła.
Prace związane z rolnictwem były wykonywane przy użyciu rąk, a do uprawy
ziemi używano tzw. coa, czyli drewnianego kija. Problem braku ziemi
nadającej się pod uprawę w Tenochtitlan
rozwiązywano za pomocą budowy pływających ogrodów (zwanych chinampas),
dzięki którym można było uzyskiwać plony aż kilka razy w ciągu roku. Na
nich uprawiano różnego rodzaju warzywa, kukurydzę, kwiaty. Najpopularniejszymi spożywanymi przez Meksykanów roślinami były
kukurydza, fasola, huautli, chia, nopal, chili, pomidory (odmiana
zielona i czerwona), dynie, bataty, chayote, chilacayote, huauzontle,
quelite, xicamatl, portulakę, romeritos, awokado, capulin, chirimoyę
żółtą, chicozapote, tzw. „chiński granat”, guanabana, guajawa, mamey,
pitaya, papaja, głóg, zapote (czarny oraz żółty), kakao, słonecznik,
orzeszki ziemne, wanilia. Najpopularniejszymi zwierzętami, których mięso było spożywane przez
mieszkańców Mezoameryki, był indyk oraz specjalnie do tego celu hodowany
pies. Obecnie w kuchni meksykańskiej widać wpływy innych kuchni świata, tj.
francuskiej, włoskiej, chińskiej, austrowęgierskiej, tureckiej,
libańskiej, filipińskiej oraz afrykańskiej. Tradycyjna kuchnia meksykańska stanowi całościowy model, obejmujący
metody uprawy roli, obrzędy, przekazywane od wieków umiejętności,
sposoby przyrządzania potraw, zwyczaje i pradawne działania wspólnotowe.
Jego funkcjonowanie możliwe jest dzięki zbiorowemu uczestnictwu
społeczności w całym tradycyjnym łańcuchu żywieniowym, od siewów po
zbiory, poprzez przygotowywanie potraw i degustację. Podstawę systemu
stanowią kukurydza, fasola i papryczki chili, a także unikalne metody
uprawy roli, takie jak milpa (kukurydza i inne rośliny są uprawiane rotacyjnie na spalenisku) i chinampa (sztuczne
wyspowe uprawy w strefie jezior), procesy przyrządzania potraw, takie
jak łuskanie kukurydzy w wodzie wapiennej w celu podniesienia jej
wartości odżywczych oraz narzędzia, takie jak kamień młyński i kamienny
moździerz. Dodatkami do podstawowych produktów spożywczych są składniki
rodzime: różne odmiany pomidorów, roślin z rodziny dyniowatych, awokado,
kakao i wanilia. Kuchnia meksykańska jest bardzo wypracowana i pełna
symboliki. Spożywane na co dzień tortille i tamales,
sporządzane na bazie kukurydzy, są nieodłączną częścią obrzędów
ofiarnych w Dniu Zmarłych. W stanie Michoacán i całym Meksyku kobiety -
kucharze i inne osoby zajmujące się rozwojem upraw i tradycjami
kulinarnymi zrzeszają się we wspólnoty zawodowe. Ich wiedza i
umiejętności są wyrazem tożsamości wspólnoty, umacniają więzy społeczne i
tożsamość – narodową, regionalną i lokalną. Działalność na tym polu w
stanie Michoacán podkreśla również znaczenie tradycyjnej kuchni dla
zrównoważonego rozwoju.
fuente: Eficaz Studio
Cochinita pibil
fuente: Surtidora Don BatizMole
fuente:El DebatePozole
fuente: Discover Events Happening in Your CityTacos
fuente: Vive 0,0Popularnym składnikiem potraw są larwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz