Tradycja uprawiania niskopiennej winorośli (vite ad alberello)
jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinach winiarzy i
rolników. Winorośl sadzi się w
głębokim dołku wydrążonym w ziemi, po starannym przygotowaniu gruntu.
Główny pęd przycina się w taki sposób, by wyrosło sześć gałęzi, a krzew
rozrastał się promieniście. Zagłębienie, w którym osadzona została
winorośl, jest następnie wielokrotnie poprawiane i kształtowane na nowo,
by zapewnić roślinie wzrastanie w odpowiednim mikroklimacie. Zbieranie
winogron odbywa się ręcznie w czasie tradycyjnego winobrania pod koniec
lipca.
fuente: www.scattidigusto.it
fuente: www.passitopantelleria.it
fuente:www.corriere.it
fuente: www.unesco.org
fuente: blog.netafim.it
fuente: www.pletto.it
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz