Tradycja wyrobu pierników narodziła się w niektórych zakonach w
średniowiecznej Europie. Na obszarze dzisiejszej Chorwacji piernikarstwo
stało się sztuką. Piernikarze, którzy wytwarzali również miód i świece,
działali w północnej części kraju. Wykonywanie tego zawodu wymaga
zręczności i szybkości. Wszyscy piernikarze stosują taki sam przepis, w
którym wykorzystuje się mąkę, cukier, wodę i sodę spożywczą oraz
niezbędne przyprawy. Odlane w foremkach pierniki piecze się, suszy, a
następnie zdobi barwnikami spożywczymi. Każdy wykonawca dekoruje je na
swój sposób, zdobiąc obrazkami, małymi lusterkami czy też tekstem
wiersza lub przesłania. Wśród bogatego wzornictwa kształtów
najpopularniejszy jest motyw serca, często stosowany z okazji wesela,
dekorowany imionami nowożeńców i datą ślubu. Każdy rzemieślnik działa w
swojej dziedzinie i nie konkuruje z innymi. Sztuka wypiekania pierników
od wieków jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, najpierw tylko
mężczyznom, a obecnie mężczyznom i kobietom. Pierniki stały się jednym z
najbardziej rozpoznawalnych symboli chorwackiej tożsamości.
fuente: www.licitar.hr
fuente: www.mircorp.com
fuente: cromania.pl
fuente: www.vecernji.hr
fuente: www.licitar.hr
fuente: totalcroatia.eu
fuente: www.pinterest.com
fuente: www.medusa.hr
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz