Washoku jest praktyką społeczną, opartą na umiejętnościach,
wiedzy, ćwiczeniach i tradycjach związanych z produkcją, przetwarzaniem,
przyrządzaniem i spożywaniem żywności. Łączy się z zasadą szacunku dla
przyrody i zrównoważonego wykorzystywania zasobów naturalnych. Wiedza
oraz aspekty społeczne i kulturowe Washoku znajdują
odzwierciedlenie w obchodach Nowego Roku. W czasie przygotowań,
Japończycy wykonują wtedy różne czynności z myślą o przyjęciu bóstwa
nadchodzącego roku: pieką ciastka ryżowe oraz przygotowują specjalne
dania i potrawy, dekorowane świeżymi składnikami o symbolicznym
znaczeniu. Potrawy podawane są na specjalnej zastawie stołowej i
spożywane w gronie rodzinnym lub w szerszym kręgu lokalnej społeczności.
Ta praktyka sprzyja spożywaniu naturalnych, miejscowych produktów,
takich jak ryż, ryby, warzywa oraz dziko rosnące rośliny jadalne.
Podstawowa wiedza i umiejętności związane z Washoku, takie jak
prawidłowe przyprawianie domowych potraw, jest przekazywana w domu
podczas wspólnych posiłków. Lokalne stowarzyszenia, nauczyciele i
instruktorzy sztuki kulinarnej także odgrywają rolę w przekazywaniu
wiedzy i umiejętności poprzez edukację formalną i nieformalną lub
praktykę.
fuente: www.japantimes.co.jp
fuente: news.tlcthai.com
fuente: www.midoripress-aeon.net
fuente: www.comerjapones.com
fuente: wasa-bi.com
Nieodzownym elementem celebracji Nowego Roku są tradycyjne posiłki noworoczne - osechi ryōri. Składa się na nie wiele charakterystycznych dań, między innymi czarna fasola sojowa czy ikra śledzia, których spożycie ma przynieść szczęście w rozpoczynającym się roku.
fuente: www.yoshimatsuaz.com
fuente: www.crunchyroll.com
fuente: japantownfoundation.org
fuente:foodsaketokyo.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz