Wpis obejmuje pięć odrębnych winnic o wyjątkowo cennym krajobrazie oraz
zamek rodu Cavour, który przyczynił się do rozwoju uprawy winorośli i
którego przedstawiciel wsławił się w historii Włoch. Winnice położone w
południowej części Piemontu, między Padem i Apeninem Liguryjskim, są
świadectwem szeregu procesów technicznych i gospodarczych związanych z
uprawą winorośli i produkcją wina, zachodzących w tym regionie przez
setki lat. Odkryto tu pyłki kwiatów winorośli z V w. p.n.e., kiedy to w
Piemoncie krzyżowały się drogi Etrusków i Celtów. Słowa etruskie i
celtyckie, zwłaszcza te związane z wytwarzaniem wina, występują do dziś w
lokalnym dialekcie. Pliniusz Starszy wymienia region Piemontu jako
jeden z najbardziej sprzyjających uprawie winorośli w starożytnej
Italii, a u Strabona można znaleźć wzmiankę o beczkach na wino
pochodzących z Piemontu.
Wino barolo produkowane w prowincji Cuneo
fuente: 02B.com
Zamek Grinzane Cavour
foto: aurelio candido
foto: aurelio candido
foto: ggianni3
foto: aurelio candido
foto: aurelio candido
foto: aurelio candido
foto: aurelio candido
Doliny barbaresco
foto: Jason Kallsen
foto: Jason Kallsen
foto: Cary & Darla
Nizza Monferrato i wino barbera
foto: Stefano Pertusati
Canelli i wino Asti
fuente: www.drinksplanet.com
Monferrato
foto: Stefano Pertusati
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz