Pieśni polifoniczne śpiewane w języku gruzińskim należą do tradycji
świeckiej kraju, którego język i kultura były przez długi czas
represjonowane przez kolejnych najeźdźców. W Gruzji spotyka się trzy
rodzaje polifonii: polifonia złożona, która jest powszechna w Swaneti;
dialog polifoniczny wykonywany z akompaniamentem kontrabasu, często
spotykany we wschodniej Gruzji (Kaketi) oraz polifonia kontrastowa,
złożona z trzech w znacznej mierze improwizowanych fragmentów, która
jest popularna w zachodniej Gruzji. Pieśń chakrulo, śpiewana przy stole
na przyjęciach, a także wykonywana na festiwalach, należy do pierwszej
kategorii i cieszy się wysokim uznaniem ze względu na zawarte w tekście
metafory, a także na fakt, że utwór ten wymaga szczególnych umiejętności
głosowych, gdyż zawiera partie jodłowania (krimanchuli), a także
„pianie koguta” wykonywane falsetem. Uroczyste utwory, takie jak pieśń o
długowieczności, są śpiewane na przyjęciach jako element tradycji
ściśle związanej z kultem winorośli, sięgającej VIII wieku. W tamtych
czasach pieśni przenikały wszystkie sfery życia społecznego, od pracy w
polu (w pieśni naduri słychać odgłosy wysiłku fizycznego), aż po
leczenie chorób i obchody Bożego Narodzenia (kolęda alilo). Gruzińska
tradycja polifoniczna znała również swoje miejsce w bizantyjskich
hymnach liturgicznych, które w końcu stały się jej czołową formą wyrazu.
fuente: Unesco
Tradycyjna gruzińska metoda produkcji wina w kwevri
Wyrób wina w naczyniach kvervi praktykowany jest w całej Gruzji, zwłaszcza przez mieszkańców wsi, w których uprawia się unikalne gatunki winorośli. Kvervi
to gliniane naczynie o owalnym kształcie, którego używa się do
fermentacji, dojrzewania i składowania wina. Umiejętności i
doświadczenia związane w wyrobem glinianych naczyń i produkcji wina,
przekazuje się w rodzinie, wśród sąsiadów, przyjaciół i krewnych, którzy
gremialnie uczestniczą w zbiorach i wytwarzaniu wina. Dzieci uczą się
od starszych pielęgnowania winorośli, wyciskania soku z winogron,
fermentacji, a także wybierania odpowiedniej gliny, wyrobu i wypalania
naczyń. Proces produkcji rozpoczyna się od wyciskania soku i przelewania
go do naczyń wraz z wytłoczynami i pestkami winogron. W celu
fermentacji soku naczynia plombuje się i zakopuje w ziemi na pięć do
sześciu miesięcy. Większość rolników, ale także mieszkańców miast
produkuje wino tą metodą. Wino odgrywa ważną rolę w życiu codziennym
Gruzinów oraz w świętowaniu wydarzeń religijnych i świeckich. Piwniczka
na wino uważana jest za najważniejsze miejsce w domu.
fuente: La Semana Vitivinícola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz