W Oostduinkerke (Flandria Zachodnia) w połowach krewetek aktywnie
uczestniczy dwanaście rodzin. Każda z nich wyspecjalizowana jest również
w określonych czynnościach, takich jak wyrób sieci czy hodowla
pociągowych koni brabanckich. Połowy odbywają się dwa razy w tygodniu, z
wyjątkiem pory zimowej. Konie, zanurzone w wodzie po piersi, idą wzdłuż
brzegu, ciągnąc za sobą sieci przypominające sito. Dzięki systemowi
dwóch deszczułek sieci pozostają stale otwarte, a łańcuch orzący piach
wywołuje wibracje, wskutek których krewetki do nich wpadają. Rybacy
przesypują złowione krewetki do koszy umocowanych przy bokach koni. Po
zakończeniu połowu, krewetki przyrządza się i degustuje. Tradycja ta
daje społeczności silne poczucie tożsamości i odgrywa ważną rolę w
wydarzeniach społecznych i kulturalnych, zwłaszcza w czasie święta
krewetki, które obchodzone jest przez dwa dni, a przygotowywane przez
długie miesiące. Wykonuje się wtedy wozy, szyje kostiumy i organizuje
spektakle uliczne; setki dzieci uczestniczą w konkursach, a tzw. pochód
krewetki przyciąga ponad dziesięć tysięcy widzów. Najbardziej
doświadczeni rybacy uczą techniki połowu początkujących, przekazując
swoją wiedzą na temat sieci, przypływów i prądów morskich następnemu
pokoleniu.
fuente: Magazine
fuente: Viajar y Paladar
Kultura piwa
Spożywanie piwa stanowi żywe dziedzictwo w rozmaitych społecznościach na
terenie całej Belgii. Pełni ważną rolę w życiu codziennym oraz podczas
specjalnych okazji. Produkuje się
ponad 1500 rodzajów piwa, przy użyciu zróżnicowanych metod (technik)
fermentacji. Piwo jest również używane w przygotowywaniu jedzenia, na
przykład niektórych rodzajów sera. Niektóre regiony w Belgii są znane z
właściwych sobie rodzajów piwa. Piwo jest produkowane również w
klasztorach trapistów, z czego zyski przekazywane są na cele
charytatywne. Niektóre organizacje browarnicze zostały ponadto
uwzględnione ze względu na ich starania na rzecz propagowania w
społeczeństwie odpowiedzialnego spożycia piwa.
fuente: Los Viajeros
fuente: www.mondore.es
fuente: Tipos de Cerveza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz