Uroczyste spotkania przy stole są we Francji tradycją związaną z
obchodami ważnych momentów w życiu człowieka i wspólnoty – narodzin,
ślubów, rocznic, sukcesów czy powrotów po długiej nieobecności. W czasie
okolicznościowego przyjęcia współbiesiadnicy cieszą się „dobrym
jedzeniem” i „dobrym piciem” w rozumieniu sztuki kulinarnej. Do ważnych
elementów tego zwyczaju należy staranny dobór dań, wyszukane przepisy,
zakup produktów wysokiej jakości, najlepiej miejscowych o dobrze
zharmonizowanych smakach, dobór odpowiednich win do różnych dań,
udekorowanie stołu oraz zachowanie przy stole właściwe dla degustacji
potraw i napitków. Przyjęcie powinno odbywać się według stałego schematu
– aperitif, kolejno co najmniej cztery dania: przystawka, ryby lub
mięso z warzywami, sery i deser, a na koniec digestif (ziołowy trunek na
trawienie). Osoby uznawane za znawców sztuki kulinarnej pielęgnują tę
tradycję i czuwają nad jej przekazywaniem, zwłaszcza młodemu pokoleniu,
drogą ustną lub na piśmie.
fuente: Vix
fuente: prensagay.com
fuente: MXCity
fuente: blogger
Karnawał w Granville
Trwa cztery dni i kończy się w karnawałowy wtorek. Rozpoczyna się wręczeniem kluczy miasta figurze z kartonu przedstawiającej króla karnawału. Około 2500 “karnałowiczów” przygotowuje w ciągu pół roku czterdzieści powozów i pomników, które przedstawiają karykatury mające na celu krytykę aktualnych wydarzeń, polityków czy innych znanych postaci. Organizowane są również tańce i bitwa konfeti na rynku miasta. Karnawał kończy się "nocą intryg", podczas której przebierańcy robią kawały i stroją żarty, sądzi się symbolicznego króla karnawału, którego figurę pali się w porcie.
fuente: avranches infos - Canalblog
fuente: Camping Lez-Eaux
fuente: Cherbourg Maville
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz