Dosłownie “wędrowny teatr klaunów”, to złożone popularne widowisko
pierwotnie przedstawiane przez wędrowne amatorskie trupy teatralne, dziś
kontynuowane przez zawodowe zespoły. Widowisko złożone jest z sześciu
elementów: „muzyka farmerów” wykonywana na metalowych gongach i bębnach
obciągniętych zwierzęca skórą, taniec w maskach przedstawiający cztery
komiczne sceny ośmieszające przedstawicieli różnych klas społecznych,
akrobację na linie, połączoną z komicznym dialogiem akrobaty ze stojącym
poniżej liny klaunem, spektakl lalkowy z użyciem ponad 50 lalek w
siedmiu scenach z narratorem i muzykami, pokazy akrobatyczne, i zawiły
pokaz przędzenia za pomocą drewnianego kija, który kończy cały spektakl.
Poza warstwą rozrywkową, Namsadang Nori niesie ze sobą także ważny
przekaz społeczny: szczególnie tańce w maskach i sztuki lalkowe mówiły o
ucisku społecznym i gorszej pozycji kobiet w społeczeństwie.
fuente: Wikipedia
fuente: Unesco
fuente: commons.wikimedia.org
Kimjang: tradycja przygotowywania i dzielenia się kimchi
Kimchi to koreańska nazwa marynowanych warzyw z przyprawami i
sfermentowanymi owocami morza. Stanowi istotny składnik koreańskich
posiłków, obecny w nich niezależnie od pozycji społecznej czy i różnic
regionalnych. Wspólne praktykowanie tradycji kimjang sprzyja umacnianiu
tożsamości narodowej i pielęgnowaniu więzi rodzinnych. Dla wielu
Koreańczyków kimjang to także przypomnienie o potrzebie życia w harmonii
z przyrodą. Przygotowanie kimchi odbywa się w cyklu rocznym. Na wiosnę
gospodarstwa domowe zaopatrują się w krewetki, anchois i inne owoce
morza, potrzebne do marynowania i fermentacji. W lecie kupuje się sól
morską do zalewy, a pod koniec lata suszy się i mieli na proszek
czerwone ostre papryczki. Porą sporządzania kimjang jest późna jesień. W
tym czasie społeczności przygotowują i dzielą się dużymi ilościami
kimchi, aby mieć pewność, że każde gospodarstwo jest dostatecznie
zaopatrzone do przetrwania długiej i mroźnej zimy. Gospodynie śledzą
prognozę pogody i przewidywane temperatury, żeby wyznaczyć najbardziej
odpowiedni termin przygotowania kimchi. Podczas tradycyjnego zwyczaju
wymieniania się kimchi, gospodarstwa domowe gromadzą się i dzielą
nowatorskimi umiejętnościami i twórczymi pomysłami. Występują różnice
regionalne, a specyficzne metody i dobór składników są traktowane jako
ważne dziedzictwo rodzinne, zazwyczaj przekazywane przez teściową młodej
synowej.
fuente: ar.unesco.org
fuente: GoUNESCO
fuente: El Comidista - El País
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz