Kapelusze są wyplatane z włókien palmy toquilla, rosnącej na wybrzeżach Ekwadoru. Rolnicy uprawiający los toquillales
zbierają włókna i poddają je obróbce. Oddzielają je od zielonej kory,
gotują, by usunąć chlorofil i suszą w celu wybielenia, nad otwartym
ogniem, paląc drewnem z dodatkiem siarki. Wytwórcy kapeluszy odbierają
od nich tak przygotowany surowiec. Główka i rondo są wykonywane osobno.
Zrobienie jednego kapelusza zajmuje od jednego dnia do ośmiu miesięcy,
zależnie od jakości wyrobu. Na wybrzeżu Pile wykonuje się kapelusze o
szczególnie wysokiej jakości. Ich produkcja wymaga specyficznych
warunków klimatycznych i precyzji przy wyplataniu poszczególnych
rządków, które muszą mieć identyczną liczbę oczek. Wypleciony kapelusz
myje się i bieli, a następnie prasuje i nadaje mu pożądany kształt za
pomocą drewnianej formy. Kapelusze są wyplatane przeważnie przez rodziny
wiejskie. Przekazywanie zawodu następuje w domu, gdzie dzieci od
najmłodszych lat uczą się patrząc i naśladując dorosłych.
fuente: Pro Ecuador
fuente: CRESPIAL
fuente: Vista al Patrimonio de la Humanidad - WordPress.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz